Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Tips om een wasmachine te verhuizen

Tips om een wasmachine te verhuizen

  shutterstock 413769772 scaled

  Het is een van de vervelendste taken van een verhuizing. Het versjouwen van een wasmachine. Al helemaal als dit over meerdere verdiepingen moet gebeuren en er een hele operatie nodig is om de wasmachine van de trap af (of op) te tillen.

  Een hoop mensen kiezen er daarom ook voor om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen om dit te doen.

  Het nadeel van uitbesteden is echter dat er een onvermijdelijke rekening achteraan komt.

  Voor de mensen die er voor kiezen om kosten te besparen en zelf hun wasmachine te verhuizen hebben we daarom een aantal tips op een rijtje gezet.

  Stap 1: Een plan maken voor de wasmachine verhuizing

  Zorg voor voldoende tilhulp

  Het is wellicht een open deur, maar daarom niet minder belangrijk. Wasmachines zijn grote en zware apparaten. Gemiddeld weegt een wasmachine tussen de 70 en 90 kilo. Het is daarom vrijwel onmogelijk om dit op een veilige manier in je eentje te vervoeren.

  Zelfs als het gaat om een paar meter gelijkvloers verrijden met behulp van een steekwagen of verhuistrolley is het verstandig om dit met minimaal 2 of 3 personen te doen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. De kleinste wankeling kan door het gewicht van de wasmachine al zorgen dat het geheel omvalt. Het spreekt dan ook voor zich dat bij een wasmachine de trap af verhuizen sterke tilhulp een must is.

  Controleer de afmetingen van de wasmachine

  Een wasmachine is niet alleen zwaar, maar vaak ook een flink formaat. De meeste wasmachines zijn ongeveer 90 centimeter hoog en 60 centimeter in het vierkant. Het is dan ook essentieel om te weten wat de route is die afgelegd moet worden. Zeker in het geval van de trap op of af tillen zal goed gekeken moeten worden of de wasmachine de draai kan maken.

  De meeste moderne woningen zijn voorzien van brede trappen en brede deuren. Desalniettemin is het verstandig om de af te leggen route goed door te meten. Ook bij gebruik van een steekwagen of wasmachine draagbeugel ben je er dan van verzekerd dat het vervoer niet zorgt voor beschadigingen aan woning of apparaat.

  Zorg voor goede transport apparatuur

  Zoals eerder al benoemd is een wasmachine een zwaar apparaat. En zelfs met behulp van sterke medesjouwers is een gewicht tussen de 70 en 90 kilo geen makkelijke opgave. Het is dus altijd aan te raden om de menselijke spierkracht aan te vullen met wat mechanische hulp.

  De meest gebruikte transportmiddelen om veilig een wasmachine te verhuizen zijn:

  • De trapsteekwagen of traploper. Dit is een zelfde apparaat als de normale steekwagen, maar met een extra toevoeging. Boven de normale luchtbanden is namelijk een extra as aangebracht met een vijftal kleinere wieltjes. Met deze wieltjes is het mogelijk om de steekwagen trede voor trede te laten zakken, maar wel te stabiliseren op de bovenliggende trede. Hierdoor functioneert de traptrede als een rem zodat de steekwagen niet oncontroleerbaar van de trap af glijdt.
  • De draagband, ook wel draagriem of tilband genoemd. Een draagband heeft als belangrijkste doel om het tillen van de wasmachine makkelijker te maken, zonder daarbij de rug of knieën bovenmatig te belasten. Door de band onder de wasmachine te spannen, en de uiteinden om de onderarmen heen te doen is het mogelijk om rechtop te blijven lopen. Op deze manier voorkom je een verkeerde lichaamshouding bij het tillen en wordt het dragen van het gewicht een stuk eenvoudiger.– De draagbeugel. Dit is een metalen constructie in de vorm van een steekwagen. Waar een steekwagen echter bedoeld is om mee te rijden ligt de nadruk bij de draagbeugel op het ergonomisch tillen. Door de vorm van de constructie en de brede ondergreep is deze eenvoudig op te pakken. De wasmachine wordt vastgezet met speciale banden om wankelen of wegglijden te voorkomen.

  Bent u niet in het bezit van een van bovenstaande hulpmiddelen? Geen nood! Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden om extra tilhulp te huren.

  Zorg voor genoeg beschermmateriaal

  Een wasmachine verhuizen, hoe netjes en goed voorbereid ook, neemt altijd een bepaalde mate van risico met zich mee. Een van de sjouwers die zich verstapt, een hoekje dat toch nèt te krap blijkt, een slang die losschiet, allemaal niet te voorkomen. Dit neemt echter niet weg dat het enorm vervelend is als er ineens een deuk in een muur of deurpost zit. Of zelfs in de wasmachine.

  Om beschadigingen aan mens, huis, en machine te voorkomen is het een verstandig plan om voldoende beschermingsmateriaal te gebruiken. Hou er dus bij het plannen van de verhuizing rekening mee dat verhuisdekens of bubbeltjesplastic klaar liggen.

  Kwalitatieve inpakmaterialen nodig?
  Beschadigde meubels, servies of andere spullen zijn uiteraard niet wenselijk. Bestel sterke professionele verhuismaterialen bij VBU en bescherm uw spullen. In onze verhuiswebshop vindt u onder andere matrashoezen, verhuisdozen en wikkelfolie.

  Zorg dat de transportbouten klaar liggen

  Transportbouten zijn losse onderdelen die tijdens het verhuizen van de wasmachine gebruikt worden om de trommel vast te zetten. Deze bouten worden meegeleverd bij de aankoop van de wasmachine, maar zijn in de meeste gevallen ook los aan te schaffen bij een speciaalzaak.

  Er zit in de trommel van een wasmachine, naast de draaifunctie, ook altijd wat speling. Om te voorkomen dat de trommel van de wasmachine tijdens het transport teveel gaat bewegen en daarmee andere onderdelen beschadigt is het dus altijd verstandig om deze vast te zetten.

  Let op: Transportbouten zijn voor iedere wasmachine anders. Mocht je dus niet meer in het bezit zijn van de orginelen, let er dan bij het kopen van nieuw altijd op dat ze geschikt zijn voor het merk en type wasmachine.

  Zorg dat de handleiding bij de hand ligt

  Ook al weet je precies hoe de wasmachine werkt en ken je alle wasprogramma’s uit je hoofd, de technische kant is een heel ander verhaal. Het afkoppelen van de wasmachine en het gebruik van de transportbouten staat altijd in detail omschreven in de handleiding. Het is dus, zeker als dit de eerste keer is, sterk aangeraden om dit met behulp van de handleiding te doen.

  Als de handleiding niet meer voorhanden is, zoek deze dan op het internet. Voor vrijwel ieder merk en type is de handleiding nog te vinden op de website van de fabrikant, en anders door op Google te zoeken met de zoekopdracht:[merk wasmachine] + [type wasmachine] + handleiding

  Stap 2: Het voorbereiden van de wasmachine verhuizing

  Zorg dat de wasmachine leeg en schoon is

  • Leeg
   Ook dit klinkt natuurlijk als een open deur, maar het is een kleine moeite om nog even snel te controleren of er niet nog een vergeten sok of shirt in de wasmachine rondzwerft. Verhuis een wasmachine altijd helemaal leeg.
  • Schoon
   Controleer of de wasmachine schoon is van binnen. Aangeraden wordt om de dag voor de verhuizing nog een kort programma te draaien met alleen water. Dit heeft als bijkomend voordeel dat ook de afvoerleidingen een keer goed schoongespoeld worden.
  • Droog
   Indien mogelijk, laat de wasmachine en de leidingen 24 uur uitdrogen. Zorg dat de leidingen volledig leeg kunnen lopen door ze in een emmer of bak te hangen. Voor de gebruikelijke afvoer loopt de leiding vaak nog iets omhoog, maar hiermee blijft er altijd nog wat water in staan. Bij deze stap dient de leiding dus volledig naar beneden te hangen zodat al het water weg kan lopen.

  Sluit stroom en water af

  Nadat de wasmachine het laatste spoelprogramma heeft doorlopen, sluit dan eerst de stroom en daarna het water af. De stroom is vaak een kwestie van de stekker uit het stopcontact halen, bij het water is het belangrijk om alle leidingen vast te laten en eerst de toevoer af te sluiten. In de meeste gevallen kan dit door een kraantje dicht te draaien. Bij twijfel, schakel dan altijd een expert in.

  Controleer of er nog water in de leidingen aanwezig is

  Nadat de wasmachine goed de kans heeft gehad om uit te drogen, controleer dan nogmaals of er nog water in de leidingen zit. Indien mogelijk, koppel de afvoerslangen dan los om ze apart te verhuizen. Dit verkleint het risico op loshangende onderdelen en struikelende sjouwers.

  Installeer de transportbouten

  Kun je een wasmachine verhuizen zonder bouten? Jazeker. Het wordt echter wel afgeraden om dit te doen. Transportbouten zorgen dat de trommel van de wasmachine goed vast blijft zitten en niet gaat draaien of schokken tijdens het vervoer. Het bevestigen van de transportbouten is geen ingewikkeld karwei, maar kan wel per type wasmachine afwijken. Controleer dus altijd met behulp van de handleiding wat van toepassing is.

  Tape leidingen en stroomkabels vast

  Indien de leidingen niet van de wasmachine losgekoppeld kunnen worden, zorg dan dat deze altijd goed vastgetaped zijn. Hiermee wordt het risico verkleind dat ze los gaan hangen en er mensen over struikelen. Dit geldt ook voor de stroomkabel. Voorkom schade aan mens en machine door zorgvuldig te controleren of er geen losse onderdelen meer aan de wasmachine hangen bij vervoer.

  Stap 3: Op een veilige manier de wasmachine verhuizen

  Haal de wasmachine van de plek

  Om de wasmachine op een makkelijke manier in te pakken en op te tillen is het essentieel dat deze rondom de ruimte heeft. En aangezien het apparaat vrijwel altijd tegen een muur aan staat is het verstandig om deze eerst naar voren te halen en werkruimte te creëren.

  Pak de wasmachine goed in

  Wikkel de wasmachine in voldoende beschermingsmateriaal. Dit kunnen dekens zijn, maar ook bubbeltjesplastic. Het doel is om te voorkomen dat er beschadigingen komen aan zowel de wasmachine als aan muren en deurposten. Let op dat er niet te dik ingepakt wordt, aangezien het geheel nog wel tilbaar moet blijven. Als er voldoende beschermingsmateriaal om de wasmachine heen zit, zet dit dan extra vast met touw, tape, of spanbanden.

  Bespreek het plan met de helpers

  Overleg met de helpers wat de route wordt die de wasmachine moet afleggen. Controleer ook of deze route vrij is en wijs de helpers op drempels, afstapjes, of andere oneffenheden. Bespreek ook eventuele rustpunten waar de wasmachine even veilig neergezet kan worden om de spieren te ontlasten.

  Een wasmachine verhuizen de trap af

  Zoals eerder al aangegeven wordt het te allen tijde aangeraden om bij het langs de trap verplaatsen van een wasmachine gebruik te maken van hulpmiddelen. De traploper en de draagbeugel zijn hier de meest geschikte opties voor. Hiermee kan het apparaat namelijk het veiligst en eenvoudigst verplaatst worden, zonder dat er al te veel lichamelijk ongemak bij komt kijken.

  Het is bij het verplaatsen de trap af verstandig om altijd twee mensen aan de onderkant van de wasmachine te houden. Het gros van het gewicht moet namelijk gedragen worden aan de onderkant. Zelfs als er maar één persoon is om het apparaat vast te houden kan de tweede persoon ondersteunen en in geval van nood bijspringen. De persoon aan de bovenkant is dan voornamelijk verantwoordelijk voor het bijsturen. Daarnaast kan diegene het gewicht wat verlichten door aan de bovenkant mee te tillen

  Zorg daarnaast bij het de trap af vervoeren van de wasmachine dat het apparaat altijd zoveel mogelijk rechtop blijft. Als er te veel gekanteld wordt ontstaat er een risico dat interne onderdelen los raken, wat weer voor dure reparaties zorgt.

  Een wasmachine gelijkvloers vervoeren

  Ook hier geldt, hou de wasmachine tijdens het vervoeren zo veel mogelijk rechtop. Indien gewerkt wordt met een steekwagen, verhuistrolley, of draagbanden gaat dit op een natuurlijke wijze. Bij daadwerkelijk sjouwen is enige kanteling niet te vermijden, maar dient dit tot een minimum beperkt te worden. Naast dat het voor de machine beter is hebben de sjouwers ook minder lichamelijke overlast als er zo rustig en stabiel mogelijk getild wordt.

  Indien er geen hulp voorhanden is, of er toch enige zenuwen zijn over het verhuizen van zo’n groot en onhandig apparaat is het verstandig om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Verhuisbedrijf Utrecht heeft de mensen, de ervaring, en de apparatuur om u op een efficiënte manier deze klus uit handen te nemen.

  Wat zijn de kosten van een wasmachine laten verhuizen?

  Onze verhuizers en wagens zijn standaard voorzien van alle benodigde professionele verhuismaterialen zoals verhuisdekens, stretchfolie, transportrollers en spanbanden. Dit zit gewoon bij onze verhuisservice inbegrepen.

  Door onze efficiënte werkprocessen is professionele wasmachinetransport erg voordelig. We werken met vaste scherpe prijzen. Zo is alles lekker transparant.
  Onze vakkundige verhuizers verzorgen uw wasmachineverhiuzing snel, efficiënt en schadevrij.

  Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U krijgt van ons binnen 24 uur een scherpe offerte per e-mail.