Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Wie mag een huis ontruimen?

Wie mag een huis ontruimen?

    wie mag een huis ontruimen

    Natuurlijk is het niet zonder reden wanneer een huis ontruimd moet worden. Wel is het vaak zo dat een woning niet zomaar ontruimd mag worden. Is er iemand onlangs overleden? Dan is dit een ander verhaal. In dit geval moet men zo snel mogelijk tot een ontruiming overgaan. Is dit niet het geval? Dan is er een uitspraak van de rechtbank nodig. De rechter moet dan toestemming geven om de woning te ontruimen.

    Redenen tot ontruiming overgaan

    Een voorbeeld van een situatie waarbij er een rechter aan te pas moet komen is bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een geschil tussen de huurder en verhuurder. Dan is er een ontruimingsvonnis van de rechter nodig en kan bijvoorbeeld de woningbouw de huurwoning laten ontruimen. Een ontruimingsvonnis is natuurlijk nodig zodat niemand zomaar opeens op straat kan worden gezet.

    Een woning ontruimen; dierbare herinneringen

    Het huis van een overleden dierbare leeghalen is voor nabestaanden niet makkelijk. Het roept vaak ook waardevolle herinneringen op wat het erg lastig kan maken tijdens deze moeilijke periode. Daarom wordt er vaak gekozen om de woning leeg te laten halen door een professioneel ontruimingsbedrijf.

    Huurwoning ontruimen met VBU

    Bij VBU zorgen wij ervoor dat je geen zorgen meer hoeft te maken over het huis leegruimen. Ook wat betreft de waardevolle spullen en belangrijke documenten hoef je geen zorgen te maken. Wij bespreken voordat wij tot de ontruiming overgaan altijd eerst jouw wensen. Hierbij laat je ons weten wat je met de spullen wilt doen. Komen wij later nog spullen of documenten tegen waar je niks vanaf wist? Dan nemen onze collega’s altijd direct contact met je op. Zo weet je dat wanneer je de woning laat ontruimen alles netjes zal verlopen.

    Wie is verantwoordelijk voor de woningontruiming?

    Wie is er verantwoordelijk voor een woningontruiming? En wie mag er een huis ontruimen? Een overlijden of woningontruiming behoort gelukkig niet tot de dagelijkse populaire onderwerpen waar men het met familie en vrienden over heeft. Daarom is het vaak zo dat wanneer men in zo een onfortuinlijke situatie terecht komt niet weet waar te moeten beginnen. Wie er verantwoordelijk is voor een woningontruiming heeft met verschillende factoren te maken. In het geval van overlijden zijn de erfgenamen verantwoordelijk.

    Erfenis aanvaard? Ook ontruiming regelen

    Vaak komt het voor dat er geen testament is. In dit geval wordt dan het wettelijke Nederlandse erfrecht gevolgd. In deze wet staat dat er in dit geval alleen de echtgenoot, geregistreerd partner of de bloedverwanten erven. Is er wel een testament opgesteld door de overledene? Dan staat hierin natuurlijk wie er als erfgenaam is aangewezen. Het is dan ook deze erfgenaam die dan verantwoordelijk is voor het leeghalen van de woning. Ook moet deze erfgenaam goed op de andere verplichtingen en bijkomende kosten letten. Betreft de ontruiming geen overlijdensgeval? Maar gaat het bijvoorbeeld om een geschil tussen de verhuurder en de huurder? Dan mag de verhuurder met een ontruimingsvonnis van de rechter de huurwoning ontruimen. Al deze partijen mogen de ontruiming natuurlijk laten uitvoeren door een ontruimingsbedrijf.

    Een huis leeghalen in het geval van een overlijden

    Zoals eerder uitgelegd wordt er in het geval van overlijden gekeken naar de erfgenamen. Alles wat wij zo eerder hebben uitgelegd met betrekking tot erfgenamen is natuurlijk wel zo, maar misschien wil je helemaal geen erfgenaam zijn.

    Erfenis verwerpen

    Misschien heb je al jarenlang geen contact meer met de overledene en wil je hier ook niks mee te maken hebben. Dit is natuurlijk emotioneel veel te zwaar, dus we begrijpen dit volkomen. In dit geval kun je ervoor kiezen om de erfenis te verwerpen. Dat je de erfenis aanvaard is namelijk niet verplicht. Een nalatenschap verwerpen is uiteraard jouw persoonlijke keuze.

    Beneficiair aanvaarden van een erfenis

    Soms zijn de nabestaanden op de hoogte van de eventuele hoge schulden van de overledene en willen dit na zijn/haar overlijden natuurlijk niet zomaar erven. Dit zou namelijk betekenen dat de nabestaanden de schulden moeten betalen. In dit geval is het vaak ook zo dat de waarde van de schuld hoger is dan de bezittingen. In dit geval kun je de erfenis ook beneficiair aanvaarden. Dan erf je niet de schulden, maar wel de bezittingen en hoef je niet te kiezen voor de optie erfenis verwerpen. Vaak willen mensen dan wel graag een deel van de spullen, omdat zij hier op emotioneel gebied veel waarde aan hechten.

    Een erfenis zuiver aanvaarden

    Wil je alles erven? Dan kun je er ook voor kiezen om de erfenis zuiver te aanvaarden. In dit geval erf je alles, dus niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden. Dit is de makkelijkste manier, omdat dit proces het snelst afgerond is.

    Een wettige erfgenaam

    Zoals je kunt lezen mag dus alleen de wettige erfgenaam de woning ontruimen of mag de verhuurder dit mits zij een ontruimingsvonnis van de rechter hebben. Betreft het een koophuis en zijn er geen erfgenamen? Dan zal de erfenis opgenomen worden in de ‘consignatiekas’ van de overheid en zal de woning ontruimt worden door een derde partij. Dit betreft altijd een professioneel ontruimingsbedrijf.

    Woningontruiming Verhuisbedrijf Utrecht

    Als je toestemming geeft aan VBU en de ontruiming door ons laat uitvoeren heb je er geen omkijken meer naar. Wij zullen de woning leegruimen en in originele staat en bezemschoon achterlaten. Een huurwoning of koopwoning ontruimen moet wel conform de voorwaarden. Hierover kun je in de huurovereenkomst of koopovereenkomst vaak wel informatie over vinden. Door onze jarenlange ervaring weten wij vaak wat de voorwaarden zijn van de verhuurder of makelaar en zullen de woning dan ook altijd bezemschoon achterlaten. Zo heb je ook geen verplichtingen meer.

    Met spoed ontruimen

    Wij werken ook met spoedboekingen. Sommige ontruimingen kunnen ruim van tevoren geboekt worden, maar in een overlijdensgeval betreft het natuurlijk vaak een spoedgeval. Dit is natuurlijk al een erg nare situatie, dus willen wij niet dat je nog zorgen hoeft te maken om het ontruimen van de woning van de overleden dierbare.

    Vraag een gratis offerte aan

    Moet jij een huis leeghalen? Voor een precieze prijsindicatie voor het ontruimen van jouw woning kun je het beste een gratis offerte aanvragen. Bij ons is dit uiteraard helemaal vrijblijvend en je zult dan ook nergens aan vastzitten. Heb jij nog vragen of wil je advies en wil je daarom liever direct iemand spreken? Dan kun je ons ook altijd telefonisch bereiken. Dit kan op telefoonnummer 030-2054444.