Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Verhuizen met kinderen; hoe doe je dat?

Verhuizen met kinderen; hoe doe je dat?

  moving with kids

  Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis en vaak heeft het ook op jullie kids een grote impact. Om dit tot een minimum te beperken hebben wij een aantal goede tips voor verhuizen met kinderen voor jullie op een rijtje gezet. De kinderen moeten tenslotte op tijd naar school en ook alle dagelijkse taken in het huishouden blijven gewoon doorgaan. Een goede voorbereiding is dus enorm belangrijk!

  Let op de kleintjes!

  Voor kinderen kan verhuizen een emotionele gebeurtenis zijn, ze moeten namelijk vaak naar een nieuwe (lees: enge) school, ze nemen afscheid bij de kinderopvang en moeten soms zelfs op korte termijn nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken. Het is dus van groot belang dat je jouw kinderen hier op voorbereid.

  Wanneer vertel je het ze?

  Dit verschilt vooral erg veel per leeftijd, een baby/peuter heeft natuurlijk nog geen enkel besef van tijd en op deze leeftijd heeft een verhuizing vaak iets minder impact dan bij kleuters en tieners. Vertel jouw peuter het ongeveer 3-4 weken van te voren, bij een kleuter is dit een heel ander verhaal. Deze kun je op een creatieve manier al eerder begeleiden en voorbereiden op de verhuizing, denk aan het voorlezen van verhaaltjes waarin verhuizingen voorkomen etc. Bij een tiener/puber kun je het beste vertellen zodra jullie zelf zeker zijn van de verhuizing, belangrijk is dat je ze betrekt in het hele proces van verhuizen. Het kan zijn dat ze wat stil en teruggetrokken worden, maar blijf vooral met ze praten. Dwing ze nergens toe en geef ze hun eigen ruimte om het een plekje te geven.

  Betrek je kids bij de verhuizing

  Kinderen hebben altijd al het gevoel gehad dat ze mee willen helpen, de opmerking ‘zelluf doen’ komt natuurlijk ook niet uit het niets. Geef ze bijvoorbeeld een verhuisdoos waar ze hun eigen spulletjes in in mogen pakken. Zorg dat je zelf de belangrijke en breekbare spullen natuurlijk van te voren al hebt ingepakt, zodat ze helemaal het gevoel hebben dat ze erbij horen. In het nieuwe huis kun je ze hun eigen kamertje opnieuw in laten richten en speel bijvoorbeeld leuke spelletjes waarin ze spelenderwijs leren wat verhuizen precies inhoud. Er bestaan ook genoeg leuke boekjes voor kinderen waarin ze mentaal worden voorbereid op een verhuizing. Wees vooral zelf positief over de verhuizing en laat het klagen even achterwege tot de kids op bed liggen.

  School en sportclubjes

  Zorg dat je de nieuwe school van te voren al een aantal keren hebt bezocht met jullie kleintjes, zo kunnen ze op sommige scholen al een aantal daagjes mee proefdraaien, zodat ze niet volledig in een nieuwe omgeving terecht komen van de een op de andere dag. Zo kennen ze hun nieuwe juf of meester al en hebben ze ook al misschien wat vriendjes gemaakt. Hetzelfde geldt voor een nieuwe sportclub of hobby, vraag en communiceer met jouw kindje wat hij/zij graag zou willen doen. Of het nou hockey, voetbal of volleybal is, ook hier kun je van te voren al een bezoekje aan brengen zodat jouw kleintje zo snel mogelijk het ritme van het ‘normale’ leven weer op kan pakken.

  Natuurlijk hebben de specialisten van VerhuisbedrijfUtrecht al jarenlange ervaring met dit soort situaties en we bespreken graag de mogelijkheden en overige tips met jullie wanneer we de verhuizing plannen.  Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.