Ga naar de inhoud
Home » Blog » Veilig en stressloos verhuizen met jouw huisdier

Veilig en stressloos verhuizen met jouw huisdier

  Header Verhuizen met dieren

  Een verhuizing kan erg hectisch zijn en voor veel stress zorgen. Ieder gezinslid heeft er vaak last van, dus ook jouw dieren voelen deze nervositeit aan. Het huishouden is vaak tijdelijk ontregelt. Er staan in een keer hoge stapels dozen, niets ligt meer op dezelfde plaats en het verschuiven van meubelen kan een hoop stress bij dieren veroorzaken. Maar hoe kan je nou het beste omgaan met een verhuizing met dieren en hoe kan je deze zo vlot mogelijk laten verlopen zonder dat jouw huisdier hier last van krijgt. In deze blog geven we jullie een aantal handige tips & tricks.

  Kleine huisdieren

  Een verhuizing is voor konijnen, hamsters en cavia’s vaak niet voelbaar. Zo lang ze hun eigen hok behouden kan er vaak weinig mis gaan. Het handigste is dan ook dat kleine dieren kunnen mee verhuizen in hun eigen hok, ook al is dit niet altijd even praktisch. Zet het hok op je schoot en zeker niet los op de achterbank, zo kun je het beestje goed in de gaten houden tijdens de rit en de benodigde aandacht geven. Verhuis de beestjes ook zeker niet in een doos, omdat het ‘makkelijker’ is dan een groot hok. Hierdoor krijgen ze erg veel stress en kunnen ze volledig uit hun doen raken.

  Verhuizen met een kat

  Hou een kat een aantal dagen voor de verhuizing al binnen. Door stress kunnen ze namelijk in de war raken en je kunt het er niet bij hebben dat jouw diertje de laatste dagen nog zoek raakt. Zet ze in een aparte kamer waar ze geen last kunnen hebben van de verhuizing. Zorg wel dat hier de vertrouwde kattenbak staat, etensbakjes en eventueel een mandje waar ze fijn in kunnen schuilen en slapen. Een aantal dagen voor de verhuizing kan je ook de reismand klaar zetten, er zijn namelijk maar weinig katten die deze reismand associëren met iets leuks. Ze denken dat ze naar de dierenarts moeten, een reis moeten maken of naar een andere bestemming gaan. Laat ze dus wennen en leg eventueel wat kattensnoepjes in de reismand, zodat de poes de mand direct associeert met iets positiefs. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, troosten werkt averechts. Wanneer je in je nieuwe woning bent sluit de kat (hoe naar het ook klinkt) een aantal dagen op in een donkere kamer. Dit voorkomt dat die de weg terug gaat zoeken naar zijn oude vertrouwde omgeving. Zet hetzelfde mandje, voedselbakjes en kattenbak natuurlijk wel in de kamer.

  Verhuizen met een hond

  Een hond is onderdeel van het gezin en voelt dus zeker de verhuisstress ook aan. Ze hebben net als katten een vaste plaats in huis en deze raken ze kwijt door de chaos rondom de verhuizing. Het is daarom belangrijk dat je de hond pas op de laatste dag verhuist. Op de dag zelf kan je hem tijdelijk bij vrienden of familie laten zodat die de verhuizers niet onder de voeten kan lopen en ook zo min mogelijk meemaakt van de verhuizing zelf. Honden hebben vaak minder moeite met een verhuizing dan katten. Ze hechten zich namelijk meer aan hun baasje dan aan hun omgeving. Hou hem de eerste weken bij het uitlaten wel goed aan de lijn, hij weet de weg en de risico’s van de omgeving namelijk nog niet.

  Verhuizen met vissen

  Als het slechts om een vissenkom gaat met twee goudvissen is het natuurlijk eenvoudig deze tijdens je laatste ritje naar het nieuwe huis op je schoot mee te nemen. Maar wanneer je een groot aquarium hebt met veel (exotische) vissen en eventueel koralen wordt het verhaal een stuk lastiger. Allereerst zijn er twee opties met betrekking tot de vissen zelf, deze kun je of vervoeren in speciale zakjes met water of je laat de vissen zelf in het aquarium zitten. Belangrijk is dan dat je een deel van het water eruit haalt en bewaart. Dit kun je terug in het aquarium doen wanneer hij weer op zijn plaats staat. Het is ook erg belangrijk om het aquarium tijdens het transport goed in te pakken, dit kun je het beste doen met piepschuim. Dit houdt trillingen en geluid tegen en zo bescherm je zowel de buitenkant als de inhoud ervan.

  Verhuisbedrijf Utrecht heeft natuurlijk voldoende ervaring met het verhuizen van jou geliefde huisdieren, we helpen je graag verder! Wil je een offerte op maat voor jouw verhuizing? Neem dan vrijblijvend contact op met Verhuisbedrijf Utrecht. We helpen je graag op weg!