Het huis leeghalen van een overleden dierbare is een zware klus. Je bent net iemand verloren, bent verdrietig en dan moet je ook nog de woning leegruimen. Al die dierbare herinneringen komen tijdens het huis leeghalen weer naar boven. Het is dus niet alleen veel werk, maar vaak zal het ook de nodige emoties oproepen.
Waardevolle herinneringen & spullen
Verder moet je ook nog allerlei beslissingen nemen over de waardevolle spullen en moet je soms ook de spullen verdelen onder nabestaanden. Soms ontstaat er onenigheid tussen verschillende erfgenamen over bepaalde spullen. Dit komt vaker voor dan je denkt en is natuurlijk niet fijn. Maar wie is er dan eigenlijk officieel verantwoordelijk voor dit hele proces? In dit artikel hebben wij de nodige informatie voor je samengesteld en kun je ook de nodige administratieve zaken aantreffen die geregeld moeten worden.
Zijn de erfgenamen verantwoordelijk?
Wie moet het huis leeghalen? En wie is er verantwoordelijk voor de bijkomende kosten? Dit zijn veelvoorkomende vragen. Gelukkig kom je niet vaak in zo’n moeilijke situatie terecht en is het daarom ook niet helemaal duidelijk wie er eindverantwoordelijk is. Om je vraag te beantwoorden: dit is van verschillende factoren afhankelijk, maar in de eerste instantie zijn dit de erfgenamen.
Wettelijk erfrecht als er geen testament is
Als er bijvoorbeeld geen testament is opgesteld dan zal het wettelijke erfrecht gevolgd worden. In de Nederlandse wet staat vermeld dat in dit geval alleen de echtgenoot, geregistreerd partner of de bloedverwanten erven. Is er wel sprake van een testament van de overleden persoon? Dan staat daarin natuurlijk wie de erfgenaam is. Deze erfgenaam is dan in principe verantwoordelijk voor het leeghalen van de woning.
Heb je de administratieve zaken netjes nagekeken en ben je de erfgenaam, maar wil je dit niet? Dan kun je de nalatenschap verwerpen. Ook is er altijd de mogelijkheid voor het beneficiair aanvaarden van een erfenis of kun je kiezen voor een zuivere aanvaarding. Hoe je een testament aanvaard is natuurlijk een persoonlijke keuze. Het is geheel aan jou hoe je de erfenis aanvaard. Een erfenis verwerpen komt ook heel vaak voor.
De nalatenschap verwerpen of aanvaarden?
Waarom zou je eigenlijk een erfenis verwerpen? Dit komt ook vaker voor dan je denkt. Vaak heeft een overleden persoon veel schulden of wil de erfgenaam het gewoonweg niet erven vanwege de slechte band die zij met de overleden persoon hadden. Sommige mensen krijgen na jaren geen contact te hebben gehad opeens een brief met het bericht de erfgenaam te zijn.
In dit geval is het dan natuurlijk niet gek dat de erfgenaam helemaal niks te maken wil hebben met de erfenis. Bij deze nabestaanden met dit soort gevoelens kan een erfenis soms negatieve emoties oproepen, omdat er bepaalde herinneringen omhoog komen. Hierdoor neemt een erfgenaam dus liever afstand van de gehele erfenis.
Wanneer je kiest voor het verwerpen van een erfenis betekent dit dat je nergens meer recht op heeft. Ook niet op de bezittingen van de overledene. Een huis leegruimen voor de overleden persoon is dan uiteraard ook niet jouw verantwoordelijkheid.
Wat is een erfenis beneficiair aanvaarden?
Wanneer je een erfenis beneficiair aanvaardt heb je wel recht op de erfenis met betrekking tot de bezittingen, maar ben je verder niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Nabestaanden kiezen hier vaak voor wanneer zij op de hoogte zijn van de schulden van de overledene. Dan bestaat de nalatenschap vaak vooral uit schulden en zijn de schulden ook hoger dan het bezit.
In dit geval is er wél sprake van een vereffeningsprocedure. De nalatenschap wordt dan volgens bijzondere regels afgewikkeld. Het brengt niet alleen wat meer werk mee, maar ook extra kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rechtbank. Hierbij moet je ook goed op de details letten, want als het niet goed afgewikkeld wordt loop je de kans de schulden van de overledene toch zelf te betalen.
Wanneer men geen problemen heeft met de erfenis of eventuele schulden kan de erfenis ook zuiver worden aanvaardt. Dit is de makkelijkste procedure en de afwikkeling zal ook sneller verlopen. Wanneer je kiest voor een zuivere aanvaarding erf je alle bezittingen én schulden. Dit gebeurd natuurlijk samen met eventueel andere erfgenamen.
Per ongeluk zuiver aanvaarden
Je kunt een erfenis ook per ongeluk zuiver aanvaarden. Hoe dan? Dit kan gebeuren wanneer je de waardevolle spullen van de overleden dierbare meeneemt zonder dat je daarbij officieel op papier vastlegt dat je ze alleen voor de veiligheid meeneemt. Vaak wil men in dit geval de spullen tijdelijk meenemen tijdens het woning ontruimen.
Let op: betaal geen schuldeisers in deze periode. Niet met geld van de erfenis, maar ook niet met je eigen geld. Het enige wat door jou betaald mag worden zijn de begrafeniskosten. Neem ook geen geld op van de gezamenlijke rekening. In al deze gevallen wordt je dan alsnog gezien als wettige erfgenaam.
Wanneer je een erfenis aanvaardt, of dit nu per ongeluk is of uit vrije wil, dan aanvaardt je de erfenis mét de eventuele schulden. Om het zuiver aanvaarden van de erfenis terug te draaien moet je een rechtszaak te beginnen. Dit is een erg langdurig en ingewikkeld proces waar je niet aan wilt beginnen.
Woning ontruimen na overlijden
Bij een woningontruiming kun je denken aan verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer een huurovereenkomst stopt en wanneer het huis ontruimd moet zijn. Dit kun je ook altijd bij de woningbouwvereniging of makelaar navragen. Je moet dit wel op tijd regelen, want als je dit niet doet zal de verhuurder via de rechter de woning ontruimen. In dit geval draai je dan op voor alle kosten, dus ook de proceskosten.
VBU woningontruiming
De mannen van VBU werken altijd discreet en gaan op een respectvolle manier met de inboedel van de overleden persoon om. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken over de waardevolle spullen, omdat wij hier altijd goede afspraken met je over maken. Komen onze ontruimers later nog waardevolle spullen of belangrijke documenten tegen? Dan zullen wij altijd direct contact met je opnemen. Alles met betrekking tot het verwijderen van inboedel gebeurt bij ons met fluwelen handschoenen.
Onze werkwijze
Onze ontruimingsspecialist zal altijd langskomen voor een inspectie en inventarisatie. Een gedeelte van de inboedel is vaak deel van een erfenis, maar soms ook niet. Van de overgebleven spullen is het erg belangrijk om te weten wat hiermee dient te gebeuren en daarom zal onze specialist dit dan ook altijd met je bespreken. Na dit gesprek kunnen de spullen gesorteerd worden. Je kunt verschillende dingen doen met de spullen.
- Belangrijke documenten goed bewaart
Dit zijn de erfstukken of andere spullen die je graag wilt bewaren. Deze kunnen door jou en/of de andere erfgenamen meegenomen worden. - Verkopen van inboedel
Wanneer er voor ons bruikbaar inboedel is kunnen wij deze opkopen en je een korting geven op je offerte. Je kunt de spullen natuurlijk ook altijd zelf verkopen. - Doneer aan een goed doel
Help mee met het verbeteren van de wereld en doneer de spullen die je niet wilt hebben. Wij kunnen alle spullen voor je afleveren bij de kringloopwinkel. Alle kleding leveren wij altijd af bij het Leger des Heils. Zo kun je er anderen gelukkig mee maken en krijgt alles toch nog een tweede leven. - Wij kunnen alles voor je afvoeren
Zijn er spullen die weggegooid moeten worden? Dan rijden wij deze voor je naar de stortplaats. - Sla de spullen op
Kun je vanwege omstandigheden nog niet beslissen wat er met de spullen moet gebeuren? Dan kun je de inboedel ook altijd in een van onze opslagplaatsen in Utrecht of De Meern opslaan. Onze vakmannen zullen de spullen dan netjes in de vrachtwagen laden en deze naar onze beveiligde opslagboxen rijden. Wil je de spullen later terug? Dan kun je hier een afspraak voor maken zodat onze mannen alles weer netjes op het doorgegeven adres zullen afleveren.
Kosten woningontruiming
Verschillende soort factoren bepalen de kosten voor jouw woningontruiming. Dit is vooral zo wanneer wij een huis leeghalen na overlijden.
Een huis leeghalen na overlijden is een arbeidsintensieve klus en dit beïnvloed dan ook de kosten van een woningontruiming na overlijden. Ten eerste moeten wij natuurlijk eerst weten wat voor woning het betreft. Is het een kleine of een grote woning? Moeten wij in een druk stadscentrum ontruimen? Ook inboedel speelt een belangrijke rol in de kosten, want een groot aantal spullen betekent natuurlijk ook meer werk.
Verder zijn er ook bijkomende kosten die te maken hebben met extra werkzaamheden. Het is daarom onmogelijk om je zonder enige achtergrondinformatie een gemiddelde prijs te geven.
Vraag een gratis offerte aan
Moet jij een huis leeghalen? Voor een precieze prijsindicatie voor het ontruimen van jouw woning kun je het beste een gratis offerte aanvragen. Bij ons is dit uiteraard helemaal vrijblijvend en je zult dan ook nergens aan vastzitten. Heb jij nog vragen of wil je advies en wil je daarom liever direct iemand spreken? Dan kun je ons ook altijd telefonisch bereiken. Dit kan op telefoonnummer 030-2054444.